Kaniner og bur

Kanin er nok det mest misforståtte dyret vi har i Norge. Det er det tredje mest vanlige kjæledyret å ha, men absolutt det dyret som lider mest.

I dag holder vi som regel kaniner i bur. Mattilsynet forteller oss at minstemål på kaninbur er 60×60 cm. Da vil kaninen ha mulighet til å humpe en gang fram og tilbake i buret sitt. Dette holder absolutt ikke mål. Jeg liker å ta fram et eksempel som har fått mange til å forstå problemet med kanin og bur, og det lyder som følger: Om jeg hadde hatt en katt i et bur ville nok de fleste reagert med avsky. Folk ville sagt “ja men hvordan skal katten leke eller være aktiv i et sånt bur?” og det spørsmålet stiller jeg dere om kanin. Jeg skal ikke gjøre den grove feilen i å sammenligne kaniner med mennesker, så jeg vil heller gå på det fra en annen vinkel. Hvis vi kan være enige om at kaninen trenger mat, ly, sosial og fysisk stimuli så er vi kommet ganske langt.

Vil dette buret tilby fysisk stimuli?
resampler
Ja kaninen har vann, mat og husly men det gir ingen rom for utfoldelse. Allikevel er dette et av de mest brukte burene til kanin, og jeg tror faktisk ikke at menneskene som eier dem gjør dette for å være slemme. Jeg tror rett og slett at informasjonen man får på dyrebutikker og på enkelte nettsider er utdatert og elendig.

Kaniner er svært aktive dyr som elsker å hoppe, løpe, grave og være sammen med andre kaniner. Bare for å bruke mine to som et eksempel elsker de kos og løper rundt og rundt på rommet når vi kommer inn for å gi dem pellets.
Kaniner kan dotrenes og kan gå fritt inne eller på rom så lenge ledninger og andre farlige gjenstander er sikret. De kan også trives godt ute med et isolert hus og en stor tilhørende utegård.

Her er en video av en glad innekanin:

For å avslutte dette innlegget legger jeg ved en video som sier det meste om dette temaet:

2 thoughts on “Kaniner og bur

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s